Print Friendly and PDF
02/2019

Productie van ALU-ramen gestroomlijnder met gespecialiseerde software!

Een veelheid aan onderdelen zorgt voor een complex productieproces

Een aluminium raam is op vandaag meer dan ooit een meccano met een veelheid en grote verscheidenheid aan onderdelen. Profielen, toebehoren, beslag, rubbers en isolatoren maken dat voor een vlotte doorstroming, de samenstelling op meerdere werkplekken gebeurt.

Bij kleinere productiecapaciteiten werkt men nog veel rond één werktafel. De onderdelen en de gereedschappen liggen dan rond de werktafel verspreid, maar het vakmanschap en flexibiliteit van de medewerkers zorgen voor de afwerking.

Bij grotere producties daarentegen wordt de assemblage in meerdere stappen opgedeeld:

Profielen sorteren

Vanuit volautomatische zaag- en bewerkingscenters komen profielen die tot kaders en vleugels geperst worden. Daarvoor dienen deze profielen gesorteerd te worden en overzichtelijk in karren en vakken geplaatst.  Neem daarbij nog de grote verschillen in afmetingen en het is meteen duidelijk dat software de automatisatie veel eenvoudiger kan maken.

Intern transport

Na het laden van een automatische vierhoeken pers worden de kaders en de vleugels verder getransporteerd naar een rubbermachine. Niet alle types rubber kunnen automatisch ingerold worden. Hier wordt er beslist om de bewerking uit te voeren of om de kader of vleugel verder te transporteren.

Na deze stap kunnen openingen reeds opgemeten worden om glaslatten te zagen. Deze glaslatten worden nu reeds per opening en type gesorteerd en samen gezet zodat ze aansluitend naar de juiste montageplek gebracht worden. Om de flexibiliteit te optimaliseren worden kaders en vleugels in een volautomatisch buffermagazijn gezet.

Dit transport en de locatiebepaling worden ook gestuurd door de gespecialiseerde software.

Vleugels monteren

Vleugels worden tussendoor naar de hang- en sluitwerktafels worden gebracht. Door ze te scannen wordt de juiste informatie getoond op het scherm, inclusief een montageschema. Als er nog dichtingen of isolatiestrips moeten worden aangebracht kan dit hier ook getoond worden, zodat er niks vergeten wordt.

In functie van de beschikbaarheid kan het plaatsen van de makelaar nu gebeuren of later bij het samenstellen van de vleugels en de kaders.

Vleugels en kaders samenbrengen

Vanuit het automatische buffermagazijn worden de voorbewerkte vleugels en de bijbehorende kaders naar de juiste werktafels gebracht. Niemand moet dan wachten of zelf zoeken naar bij elkaar horende delen.

Beslissingen over wat de juiste werktafel is kunnen worden genomen in functie van de afmetingen, types (deur, vouwwand) of  specifieke onderdelen (isolatie strips,  kleinhouten).  Er kan zelfs rekening gehouden worden met  bezetting en prioriteiten.

Verzamelen voor transport

Het samenbrengen van de gehelen voor het transport wordt ook vanuit de controle software bewaakt zodat er geen onnodige handelingen zijn om alles samen op de bok te krijgen.

 

Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.