Print Friendly and PDF
09/2019

Houten ramen configureren en berekenen

Houten ramen...authentiek, warm en esthetisch

Hout was ooit het enige materiaal om ramen en deuren mee te maken. Ondertussen teruggedrongen tot een heel eigen segment van de markt.  Vandaag wordt kunststof en vooral aluminium gebruikt voor de constructie van ramen en deuren. Maar hout blijft een heel goed materiaal met heel wat mogelijkheden.

Houten ramen....veel mogelijkheden

Wie vandaag houten ramen maakt weet dat er geen standaard raam meer bestaat. Technisch en esthetisch kan er zeer veel, maar dit stelt wel zeer bijzondere eisen aan je calculatiesoftware.

De bijzonderste mogelijkheden:

 • De secties: in hout kan je zowel met de aanzichtbreedte als met de inbouwdiepte variëren. Dit geeft zeer veel mogelijkheden, zowel voor het uitzicht als voor de aansluitingsdetails. Als je verbindingen met pen en gat maakt, dan moeten die de secties volgen. Ook als je met conterprofiel en deuvels werkt, moeten de afmetingen herrekend worden.
   
 • In hout kan je ook vrij groeven of een slag maken zodat het uitzicht aangepast wordt. Het bijplaatsen van sierlijsten, neuzen en speciale dorpels kan beter dan in welk ander materiaal ook. Je kan zelfs werken met volledige voorzetkaders om blokkozijnen te maken.
   
 • Voor het esthetische aspect kan je glaslatten in alle profileringen en op dikte aanpassen. Regelmatig worden ook kleinhouten, op of tussen het glas, aangebracht. Deze moet je dan in alle mogelijke aantallen en vormen kunnen toevoegen.
   
 • Houten ramen krijgen meerdere lagen verf, van drenking tot lakken. Ook daar moet, voor de berekening, een gepaste oplossing zijn in je software.
   
 • Naast het functionele hang- en sluitwerk moet je ook regelmatig rekening kunnen houden met het gebruik van speciaal sierbeslag.

....maar, ook voor houten ramen bestaat er gespecialiseerde software

Om snel een correcte prijs te kunnen rekenen, bestelbonnen op te maken en productielijsten voor te bereiden moet je calculatiesoftware op al deze mogelijkheden een passend antwoord hebben.

Benieuwd hoe dit in praktijk kan...

 

Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.