Print Friendly and PDF
05/2022

Aankopen in onzekere tijden: operationeel EN financieel opvolgen

De levering van de bestelde materialen, nodig voor de gerealiseerde projecten durft, in deze onzekere tijden, op zich laten wachten. Dit vraagt de nodige flexibiliteit om alsnog de afspraken met de klant na te komen. Maar flexibiliteit vraagt overzicht van de operationele planning.

Bovendien zijn snel veranderende en sterk stijgende prijzen van grondstoffen en materialen vandaag niet uitzonderlijk. Als je materiaal bestelt, aan de nu geldende voorwaarden, dan wil je dat die ook gefactureerd worden aan de prijzen van vandaag.

Ook de tijd tussen bestellen en leveren bij sommige leveranciers loopt op. En soms is de levering dan nog onvolledig. Als er dan een factuur komt van de leverancier is het soms heel omslachtig om de inkomende factuur te controleren.

Dit alles vraagt extra aandacht qua levering in de operationele planning en qua facturatie in de financiële opvolging. Daarom is het goed om in een planningssoftware de bestelbonnen en de leverbonnen te kunnen opvolgen tot en met de inkomende factuur.

Operationele planning

Ondanks de moeilijke tijden van correcte leveringen en prijsonzekerheid verwacht de klant dat de beloftes worden nagekomen. Zeg wat je doet en doe wat je zegt. De juiste informatie op het juiste moment zorgt in de meeste gevallen voor erg veel begrip. Je bestel- en voorraadbeheer zorgt voor een correct overzicht.

Zet het dossier alvast op de planning. Er is altijd een richtdatum, ook al is, gezien de leveringsonzekerheid van de grondstoffen en materialen, het nog niet duidelijk of dat haalbaar is. Flexibiliteit is dus, gezien de huidige omstandigheden, een grote troef.

Daarom blijft het, ook in deze tijden, voor je operationele efficiëntie en rentabiliteit, essentieel om een globaal overzicht te hebben van je beschikbare middelen. Wijzigingen moeten bovendien eenvoudig uit te voeren zijn. Plannen is immers een interactief proces waarbij je snel de impact van de verschillende opties moet kunnen aftoetsen.

Verkoopprijzen zijn ofwel gebaseerd op marktconforme prijzen ofwel berekend op basis van kostprijzen van materialen en werktijden, met benodigde marges voor risico en winst. In prijs- onzekere tijden voor de aankoop is het des te belangrijker steeds de offertes en facturen te toetsen aan de werkelijkheid. Maak nacalculatie mogelijk.

Financiële opvolging

Op het moment van bestelling en/of orderbevestiging maak je een actieve opvolging aan voor het project, zodat de financiële afdeling gewaarschuwd wordt dat er een factuur verwacht wordt. Als de factuur dan komt, dan kunnen ze direct zien met welke referentie en voor welk bedrag er besteld is. Dan wordt in de software de factuurinformatie toegevoegd en tegen elkaar afgezet.

En zo kan je makkelijk zien en opvolgen of alles correct en volledig gefactureerd is door de leverancier. In tijden van de vele prijsstijgingen uitermate belangrijk. Handig toch?

Conclusie

In tijden van lever- en prijsonzekerheid is het essentieel aankopen en leveringen te vergelijken met de afspraken en de impact voor de klant en jezelf te bewaken. En net daarom zal gespecialiseerde software je veel tijd en geld besparen. Let op: niet alle software voor schrijnwerkerijen bevat al deze functionaliteiten.

Benieuwd hoe dit in praktijk kan…

 

Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.