Print Friendly and PDF
10/2022

Bespaar tijd en maximaliseer het resultaat bij het maken van je offerte.

Plotse en "double digit" prijsverhogingen, explosies van energieprijzen en indexaties van lonen hebben een serieuze impact op je kostprijs. In deze uitermate volatiele tijden is "margebewaking" binnen je bedrijfsvoering dus van (over)levensbelang.

Een concurrentiële prijszetting, een financiële- en operationele opvolging en een correcte nacalculatie zijn, op vandaag, de aandachtspunten om niet voor verrassingen komen te staan. Geïntegreerde software-pakketten zijn geen overbodige luxe om dit, in "real time" te registreren en te analyseren.

Prijszetting

Een prijszetting in functie van je reële kostprijzen is in de eerste plaats de basis voor een correcte marge. Het is dan ook belangrijk om snel over de juiste kostenelementen te beschikken. Hou er dan ook rekening mee dat alle aspecten en rubrieken van je offerte bijdragen tot een rendabel project.

Een goede calculatiesoftware moet je toelaten snel een overzicht te krijgen van de kosten en de marges. Dit is erg belangrijk om te weten hoever je kan gaan bij eventuele prijsnegotiaties.

Financiële opvolging

Op het moment van bestelling en/of orderbevestiging maak je een actieve opvolging aan voor het project, zodat de financiële afdeling gewaarschuwd wordt dat er een factuur verwacht wordt. Als de factuur dan komt, dan kunnen ze direct zien met welke referentie en voor welk bedrag er besteld is. Dan wordt in de software de factuurinformatie toegevoegd en tegen elkaar afgezet.

En zo kan je makkelijk zien en opvolgen of alles correct en volledig gefactureerd is door de leverancier. In tijden van de vele prijsstijgingen uitermate belangrijk.

Operationele sturing

Om concurrentieel te blijven en toch je marges te behouden, komt het er op aan de processen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen en de materialen optimaal te gebruiken.

De planning en het voorraadbeheer inclusief het gebruik van reststukken zijn ongetwijfeld domeinen waar je efficiëntiewinsten kan realiseren. De goederenstroom optimaal over de werkvloer leiden en het gelijktijdig kunnen bewerken van de verschillende onderdelen is de sleutel tot efficiëntie.

Nacalculatie

Gezien men rekening moet houden met enerzijds een prijszetting die marktconform is en anderzijds de snel evoluerende kosten is een nacalculatie van het allergrootste belang. Een nacalculatie bestaat er in om de effectieve kosten van al je materialen en je werktijden te kunnen toewijzen aan de facturen die je maakt. Dit is essentieel voor de rentabiliteit van je bedrijf en het detecteren van verbeterpunten.

Een correcte nacalculatie begint bij een correcte registratie. De boekhouding is een efficiënte bron voor inkomende facturen. Een goede tijdsregistratie gekoppeld aan je operationele planning helpt je bovendien snel op weg om ook de juiste toewijzing te maken.

Conclusie

In een tijd waar je snel en "kort op de bal" moet spelen om je marges te bewaken zijn zoveel mogelijk ge-automatiseerde en geïntegreerde bedrijfsprocessen van levensbelang. Een goed softwarepakket en een partner met grondige kennis van de bedrijfsprocessen in de schrijnwerkerij kunnen je daar bij helpen.

 

Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.