Print Friendly and PDF
04/2019

Geluidsdemping berekenen... een verkoopargument!

Thermische isolatie

Het berekenen van de thermische isolatie is reeds lang ingeburgerd in de software voor schrijnwerkerijen. Vertrekkende vanuit de U-waarden van de profielen en het glas, aangevuld met het effect van de glasrand,  wordt de isolatiewaarde van elk individueel raam of deur correct berekend. Aan het einde van de offerte krijg je dan een gemiddelde waarde per vierkante meter te zien.

Op je offertes kan je dit standaard communiceren en aantonen dat dit beantwoordt aan de eisen van de voorschrijver of architect. Deze functionaliteit is, op vandaag, een "must" in je calculatiesoftware en wordt dan ook als een "qualifier" kenmerk in de calculatiesoftware beschouwd.

Maar thermische isolatie gaat, op vandaag, meer en meer  hand in hand met de geluidsdemping. Het eerste houdt de warmte binnen, de akoestische isolatie houdt het geluid buiten.

Geluidsisolatie

Geluidswerend glas zorgt voor een flinke demping van het lawaai en maakt dikwijls een groot verschil in het leefcomfort.  Heel wat opdrachtgevers zijn daar gevoelig voor. Indien je dit duidelijk kan kwantificeren betekent dit ongetwijfeld een verkoopargument.

Voor de meest courante glasdiktes staat de geluidsdemping vermeld in de technische documentatie van het glas. Voor niet-standaard samenstellingen moet je vaak wachten op je glasleverancier om te zien of ze voldoen aan de eisen van de voorschrijver.

Op vraag van meerdere klanten hebben we een functie opgenomen in het calculatiepakket, waardoor je zelf snel de geluidsdemping kan berekenen voor verschillende glassamenstellingen.

Hoe ga je tewerk?

Je kiest voor enkele, dubbele of triple beglazing. Voor de binnenste en buitenste glasplaat kan je kiezen voor één of meerdere lagen en kan het aantal folies, de films om de lagen te verlijmen, opgegeven worden. De afstand tussen de glasplaten, de spouw, kan voor elke spouw apart aangegeven worden.

Via een geprogrammeerde formule in het calculatiepakket wordt onmiddellijk het aantal decibel getoond van deze samenstelling. Snel en éénvoudig....

Conclusie

Met de informatie over de thermische isolatie heb je dus een "qualifier". Je moet het hebben om mee te doen. Met informatie over de berekening van de akoestische isolatie heb je een "winner", want je kan het als extra verkoopargument gebruiken.

Je wil hier meer over weten?

 

Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.