Print Friendly and PDF
09/2018

Operationeel controle hebben, hoe doe je dat?

Een goede controle  hebben en houden over het operationele proces binnen je schrijnwerkerij is cruciaal voor efficiëntie, leverbetrouwbaarheid en uiteindelijke klanttevredenheid. Het volledige proces kan je opdelen in 3 belangrijke deelprocessen, namelijk de 3 P's:

  • Productconfiguratie
  • Planning
  • Productie

1. Productconfiguratie

De productconfigurator zorgt voor een duidelijke beschrijving van de opdracht, liefst ook aangevuld met de prijsinformatie om zo de opdracht te kunnen binnenhalen.

De configuratie in de schrijnwerkerij kan behoorlijk complex zijn. De producten zijn dikwijls maatwerk en dus pas uit te rekenen na een opmeting en te maken na een verkoop. Een volledig configuratiepakket biedt ondersteuning bij de calculatie van de kostprijs, de opmaak van de offerte, het opstellen van de bestellijsten en het aanmaken van werkplaatsinstructies.

Het is daarom aangeraden uw configuratiesoftware aan te schaffen bij een onafhankelijke firma, gespecialiseerd voor schrijnwerkerijen.

2. Planning

De werkopdrachten en goede schattingen van werktijden worden dan uit de configuratiesoftware gegenereerd. Om verder operationeel te kunnen plannen moeten enerzijds de behoeftelijst en anderzijds de werkopdrachten en werktijdinschattingen volledig zijn. 

De vroegste startdatum is afhankelijk van de materialen en de laatste leverdatum volgens de verwachting van de klant. Dat zijn de grenzen waarbinnen de productie de verschillende bewerkingen en assemblagestappen moet uitvoeren. Is deze periode kleiner dan de minimum doorlooptijd van het order, dan wordt er direct teruggekoppeld naar de planner, die aanpassingen zal moeten doorvoeren in de planning.

Een goede planningssoftware brengt dan ook de drie parameters samen: 

  • De verwachtingen van en vooral afspraken met de klant.
  • De voorraad, het te bestellen materiaal en de levertermijnen.
  • De beschikbare productiecapaciteit in die periode.

3. Productie: online werkplaatsaansturing

Als de commerciële planning in grote lijnen vastligt kunnen we dieper en gerichter gaan plannen op de werkvloer. Belangrijk hier is dat de opeenvolging van de verschillende productiestappen en hun onderlinge afhankelijkheid van bij de aanvang duidelijk zijn en dat deze continu kunnen opgevolgd worden.

Tijdelijk verminderde capaciteit door ziekte of onverwachte stilstand door machinebreuk kunnen weer de doorstroming op de werkvloer beïnvloeden. Het online aansturen van de werkvloer is daarvoor een zeer geschikt hulpmiddel. Door permanente feedback vanop de werkvloer naar de centrale aansturing kunnen prioriteiten dynamisch aangepast worden

Een goede software helpt om inzicht te krijgen en maakt het mogelijk om bij te sturen waar mogelijk.

Benieuwd hoe dit in de praktijk kan?

 

Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.