Print Friendly and PDF
08/2019

Efficiënt offertes maken: maak gebruik van een bibliotheek!

Iedereen weet hoeveel tijd het kost om een offerte te maken voor ramen en deuren. Heel veel modellen komen echter steeds terug in de offertes en zijn makkelijk herkenbaar op het plan: enkel of dubbel opendraaiende ramen, binnen- of buiten draaiende deuren, schuif- en hefschuiframen.

Stap per stap aanmaken van de offerte kost nodeloos veel tijd om steeds dezelfde opties terug aan te stippen. Om sneller en efficiënter te werken, kan je gebruik maken van een bibliotheek die voorzien is in je calculatiepakket.

Hoe ga je tewerk?

1. Bouw een bibliotheek op

Om gebruik te kunnen maken van een bibliotheek moet je deze uiteraard eerst opbouwen en inrichten.  Vertrek daarvoor vanuit de editor en bouw stap voor stap het model op: de buitenkader, eventuele verdelingen, de vleugels met hun hang- en sluitwerk en glas of panelen. Je kan er eventueel een dorpel, uitbekledingen, rolluiken en horren aan toevoegen.

Als je in de opbouw slim kiest om alle maten te laten afhangen van de volledige hoogte en breedte, dan kan je dit basismodel altijd terug gebruiken door slechts twee maten aan te passen.

Bereken dit model eerst ter controle en geef het een code en een naam voor je het bewaart in de bibliotheek. Zo kan je het achteraf makkelijk terugvinden. Je kan bovendien instellen dat gebruikers al dan niet de keuze hebben om elk nieuw model in de bibliotheek op te nemen.

2. Voeg "vraagtaken" toe aan een basismodel

Om het aantal modellen niet te hoog te laten oplopen kan je in een goed calculatiepakket vraagtaken toevoegen aan een basismodel. Met vraagtaken is het eenvoudig om wijzigingen snel aan te brengen. Het is bovendien een bijkomende en handige methode om je offertes zo efficiënt en snel mogelijk te maken.

Enkele voorbeelden van vraagtaken:

  • Een smal of breed vleugelprofiel gebruiken
  • Een hele of een halve kruk voorzien
  • Een doorgaande cilinder met of zonder slotplaatje kiezen
  • De keuze van het dorpelprofiel beperken tot enkele mogelijkheden

3. Maak je offerte op

Offertes maken was nog nooit zo eenvoudig:

  • Kies bij het aanmaken van een project uit een mooi grafisch overzicht, je basismodel.
  • Geef breedte en hoogte aan en beantwoord de keuzelijsten in de vraagtaken.
    Je kan je keuze zelfs vastklikken voor de rest van het project zodat je het niet vergeet bij volgende delen. Bijvoorbeeld de vraagtaak voor onzichtbaar ontwateren aanstippen met 'maak deze keuze standaard' zodat je bij het volgende deel dit niet meer hoeft aan te passen.

Werken met modellen en vraagtaken laat ook toe om de offertes rechtstreeks door de commerciële mensen te laten maken. Je moet immers niet elk technisch detail kennen en doorlopen om een juiste prijs te krijgen.

Ook gewonnen voor het extra gebruiksgemak en de tijdswinst bij het maken van offertes?

 

Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.