Print Friendly and PDF
10/2016

Hoe overzichtelijk en efficiënt werken in fases?

Werken in fases?

Grotere projecten, die niet in één keer over de werkvloer gaan, worden gesplitst: we spreken dan van "fases". Er zijn twee belangrijke redenen om in fases te werken: de aantallen zijn te groot om gelijktijdig in de buffers van de werkplaats te gaan of de klant vraagt om gedeeltes aan te leveren op verschillende tijdstippen.

Wanneer wordt er in fases gewerkt?

De meest voorkomende reden is omdat je klant het zo vraagt. Er is één verantwoordelijke bouwheer of aannemer voor één grote werf. Om een dergelijk groot bouwproject,  zowel nieuwbouw als renovatie, vlot te laten verlopen, wordt het aanleveren van de materialen en de montage ervan in een strak tijdschema gegoten.

Fases voor buitenschrijnwerk kunnen zich op verschillende manieren voordoen: aantallen worden gesplitst om per verdieping of per wooneenheid te worden geleverd. Of nog: enkel de kozijnen worden geplaatst, de vleugels en het glas volgen later.

Dit vergt hoe langer hoe meer coördinatie en overzicht van je planningsafdeling....

... Maak dus gebruik van de juiste configuratie- en planningssoftware tijdens het volledige traject.

Offreren
Het begint in het configuratiepakket: in het offertestadium kan je nog alle aantallen samen zetten. Zelfs een andere draairichting of hetzelfde element in spiegelbeeld zal geen noemenswaardig prijsverschil opleveren.

Plannen
Eens het project je wordt toegewezen, kan er met deze gegevens reeds in het planningspakket een eerste aanzet van fasering worden gegeven. Voor profielen bijvoorbeeld wordt de totale hoeveelheid te bestellen lengtes ingeschat vanuit het configuratiepakket. In de eigen voorraad of bij de leverancier wordt er alvast een bestelling en een reservatie voor het totale aantal gemaakt, op afroep te leveren.

Centraliseren
Als dan de fases worden vastgelegd, moet je dit in een goed configuratiepakket kunnen benoemen en de verschillende maakdelen eraan toewijzen. Door een eenvoudige controle in het pakket zie je in één oogopslag of alles opgenomen is. Fases toekennen en opvolgen binnen één project in het configuratiepakket geeft als voordeel dat er steeds maar één masterproject is. Alle wijzigingen blijven centraal bewaard en beheerd. Het overzicht behouden is cruciaal in de verdere verwerking.

Beheren
Door nu, in het configuratiepakket, per fase te berekenen en in te plannen, worden de exacte hoeveelheden van het masterproject afgeboekt en toegewezen aan de respectievelijke fase. Het masterproject zorgt voor het totaaloverzicht van de bestelhoeveelheden. Het geheel wordt in je planning overzichtelijk voorgesteld in een boomstructuur zodat de verschillen tussen reservatie en afroep onmiddellijk zichtbaar zijn.

Produceren
Voor de werkvloer wordt een fase beschouwd als één geheel en kan ze als dusdanig in productie gaan.

Factureren
Ook voor de opvolging van de facturatie biedt het werken met een goed planningspakket veel voordelen. Het totale aannemingsbedrag wordt in het masterproject ingeschreven, maar de facturatie gebeurt in schijven of per fase. Door ook dit overzichtelijk weer te geven, heb je duidelijk en snel zicht op gefactureerde, betaalde, openstaande en nog in portefeuille zijnde bedragen. Meerprijzen worden samen getoond en hebben een eigen aanduiding zodat ook deze vlot kunnen opgevolgd worden.

Conclusie:

Zorg bij de aanschaf of de upgrade van je software, dat de mogelijkheid om in fases te werken voorzien is.

Meer info. Contacteer ons vrijblijvend

 

Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.