Print Friendly and PDF
10/2021

BEDRIJFSPROCES DEEL 4: DIGITALE PRODUCTIEAANSTURING

In de werkplaats van een schrijnwerkerij komen drie elementen samen: mensen, middelen en de flow. In veel werkplaatsen worden werkbestanden rechtstreeks naar de machines gestuurd en krijgen werknemers hun opdrachten op papier om hiermee aan de slag te gaan. De papieren volgen dus de werkstukken.

Je wil het productieproces echter optimaliseren? Over-weeg dan om de werkplaats 'online' aan te sturen.

Digitale transformatie

Online aansturen van de werkvloer gebeurt digitaal, dus zonder papier. Onderdelen krijgen een unieke code mee en worden gescand aan de werkpost. Dit kan met een barcode of zelfs met een RFID-tag zijn. De onderdelen worden op deze manier herkend en daardoor weten machine en productiemedewerkers wat er moet gebeuren.

De digitalisering van de informatie biedt, tijdens het productieproces, tal van voordelen. Een goede controle over het operationele proces is cruciaal voor de efficiëntie, leverbetrouwbaarheid en uiteindelijke klantentevreden-heid.

Gelijktijdigheid, de sleutel tot efficiëntie

Het belang van "gelijktijdigheid" is cruciaal binnen een schrijnwerkerij. Snellere doorlooptijden komen vooral voort uit het gelijktijdig kunnen bewerken van de verschillende onderdelen.

Met een klassieke aansturing volgt de werkbon het werkstuk. Door met de software zowel de werkposten als de tussenopslag te bewaken, wordt de goederenstroom optimaal over de werkvloer geleid. Zo krijg je de kans, om waar mogelijk, de verschillende onderdelen gelijktijdig voor te bereiden en ze samen op de bokken te laten komen.

Door permanente feedback vanop de werkvloer naar de centrale aansturing kunnen prioriteiten dynamisch aan-gepast worden. Belangrijk hier is dat de opeenvolging van de verschillende productiestappen en hun onderlinge afhankelijkheid van bij de aanvang duidelijk zijn en dat deze continu kunnen opgevolgd worden.

De "visuele" fabriek

Zonder papier werken is echter geen doel op zich. In de visuele werkplaats krijgt de werknemer de opdracht op een aanraakscherm (touchscreen). Het scherm kan naar wens worden ingericht: grootte van de tekening en van de teksten, markering met fluo achtergrond, extra knoppen om detailinformatie op te vragen... alles wordt geschikt volgens de noodzaak en de vraag van de gebruikers.

Etiketten met niet alleen barcodes maar met ook een tekening zijn in een schrijnwerkerij meestal handig. Omdat niet steeds alle processtappen geautomatiseerd zijn, worden daardoor manuele bewerkingen, o.a. assemblage, sneller herkend. Dit leidt tot minder fouten en snellere doorlooptijden.

De visuele werkplaats ontwikkelt zich naar een manier om te communiceren via beelden en tekeningen in plaats van via geschreven instructies, zodat de informatie snel wordt herkend, opgenomen en verwerkt.

Meten is weten

De digitalisering van de informatie biedt tijdens het productieproces dus tal van voordelen. Maar er komt ook zeer veel informatie terug van de werkvloer. En ook dat is voor de verdere optimalisering uitermate interessant.

Op elke werkpost worden start- en stoptijden automatisch en continu verzameld. Je weet dus hoelang en door wie er aan elk werkstuk gewerkt is. Door deze informatie dieper te analyseren krijg je een beter inzicht in "bottlenecks" waardoor je gerichter kan investeren.

Je weet dus op elk moment "wat er waar gebeurt" en "wie er met wat bezig is" en hoe vlot dit verloopt. Bovendien kunnen periodiek nazicht en noodzakelijk onderhoud beter voorspeld en ingepland worden. Zo wordt de kwaliteit van de processen en de producten continu verhoogd.

Conclusie

Goede software maakt het mogelijk om de werkvloer digitaal en online aan te sturen, te evalueren en te optimaliseren.

Jullie vinden alvast de uitgewerkte flowchart via deze link.

Benieuwd hoe TECHWIN je kan helpen bij je productieaansturing?

 

Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.