Print Friendly and PDF
06/2019

CE markering in de praktijk

De CE-markering is verplicht voor fabrikanten die ramen en deuren verkopen aan plaatsingsbedrijven of rechtstreeks aan de consument. Via de gepaste software kan dit op een efficiënte manier beheerd worden.

De firma of persoon die de ramen aankoopt en plaatst wordt beschouwd als een aannemer en deze moet niet voldoen aan deze verplichting, al is het een goed idee om de informatie van de fabrikant mee over te nemen. Dit verhoogt het vertrouwen bij de eindklant.

Verplichte informatie

De informatie van de CE markering mag op het product zelf, op een etiket, op de verpakking of op de begeleidende documenten worden aangebracht. Volgende gegevens zijn verplicht:

 • CE symbool
 • naam en adres van de fabrikant
 • nummer van certificatie instelling
 • jaartal van productie
 • certificaat nummer
 • verwijzing naar de norm
 • beschrijving van het product
 • prestatiekenmerken

Prestatiekenmerken

 • Categorieën

Dus ook en vooral de prestatiekenmerken van het product moeten worden vermeld. Deze zijn ingedeeld in 25 verschillende categorieën. De belangrijkste zijn uiteraard de warmtedoorgangswaarde of zogenoemde U-waarde, de water- en windweerstand, de luchtdoorlaatbaarheid, de inbraakwerendheid en de thermische en akoustische isolatie.

 • Testrapporten

De prestatiekenmerken worden bepaald door testen in officiële testcentra. Dikwijls gebeurt dit op vraag van de profielleveranciers die deze prestatie-declaratie doorgeven aan hun klanten, de fabrikanten. Voor houten ramen en deuren worden al de resultaten van de testen verzameld en gedeeld door de sectorfederaties om zo de dure testen te vermijden voor elke afzonderlijke fabrikant.

 • Documenten en etikettering

Alle 25 prestatiekenmerken kunnen optimaal beheerd worden door geschikte configuratie software. In de databank wordt er automatisch gecheckt of de kenmerken van dit type raam of deur wel dan niet getest zijn. Om vergissingen te vermijden worden kenmerken die niet getest zijn of niet voldoen  automatisch aangeduid met de code NPD (No Performance Declared).

Bovendien wordt een overzichtelijk rapport in Excel, de conformiteitsdocumenten en de etiketten om op de ramen en deuren te kleven, per project afgedrukt.

Productiecontrolesysteem

Naast de initiële testen moeten alle fabrikanten een productie controlesysteem opzetten om garantie te kunnen bieden voor een constante kwaliteit.  Werkplaatsopvolging met de gepaste software kan daarbij een grote hulp zijn. De verplichte registraties en tussentijdse controles kunnen hiermee automatisch opgevolgd en gerapporteerd worden. Ook dat bespaart erg veel moeite en tijd.

Benieuwd hoe dit in praktijk kan...

 

Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.