Print Friendly and PDF
05/2018

De kracht van personalisatie in je calculatiepakket

Elk calculatiepakket kan maten berekenen en onderdelen kiezen in functie van de kenmerken van het product: het type, de breedte, de hoogte, de diepte, het gewicht en dergelijke. Deze berekeningen en keuzes worden afgeleid uit de basiskenmerken van de onderdelen waaruit het model is opgebouwd. Deze basiskenmerken zetten we in databanken en de software gebruikt ze om zo de juiste configuratie van de onderdelen af te leiden.

Configuratie

De keuze van de juiste onderdelen van hang- en sluitwerk op basis van de afmetingen en het gewicht of van de glaslat in functie van de dikte van het glas zijn slechts een paar voorbeelden van configuratie.

Configuratiesoftware komt dus tot een resultaat door de ingebrachte gegevens te verwerken. Als we echter ook "logica" gaan toevoegen spreken we van personalisatie.

Personalisatie

Waar standaard configuratie stopt, begint dus personalisatie. Daarvoor heb je een ingebouwde scripttaal nodig. Net zoals in Excel kan je zeer veel doen door de configuratie maximaal te benutten. Toch bekom je de mooiste en de strafste toepassingen door ze, in het ingebouwde script uit te werken.

Als we dus ook nog een regel "voorwaarden" gaan invoeren: als er een rolluikgeleider op de deur staat dan vervangen we de buitenste kruk door een platte kruk. We voegen dan kennis toe aan het systeem. En dat is de echte kracht van een script.

Enkele voordelen van een gepersonaliseerd calculatiepakket

Controlefunctie

Een controle kan automatisch gebeuren om de fouten te corrigeren die de calculator eventueel maakt. Je kan in het script ook gewoon een melding voorzien om te vragen of de keuze wel correct is en toch de verantwoordelijkheid bij de calculator te laten.

Snelle invoer (nieuwe) gegevens

Naast de controlefunctie kan je met een script ook snel gegevens inbrengen of aanpassen in de databanken. Veel leveranciers leveren hun gegevens in een standaard Excel tabel. Omdat de lay-out niet altijd overeenstemt met het formaat van de databanken kan je dit met een script snel oplossen. Het bespaart veel tijd maar geeft bovendien de mogelijkheid om bij een update je persoonlijke aanpassingen te bewaren en deze niet steeds te laten overschrijven door de nieuwe leveranciersdata.

Gebruikersinterfaces

Je kan ook met het script een gepersonaliseerde gebruikersinterface bouwen: hiermee kan je de -minder ervaren- gebruiker veel beter begeleiden in zijn keuzes. Door afbeeldingen en foto's toe te voegen kan je zelfs nieuwe gebruikers zonder opleiding toegang geven.

Commerciële mogelijkheden

Het script geeft ook de mogelijkheid voor het uitwerken van speciale commerciële acties. Zo kan je, bijvoorbeeld, perfect een regel toevoegen dat je bij een bestelling van meer dan 5.000 euro aan ramen, al het hoog rendementsglas aan halve prijs aanbiedt.

Als je een configuratiepakket gebruikt of wil aanschaffen, zorg ervoor dat er, een speciaal voor schrijnwerkerijen, ontwikkelde script voorzien is om optimaal te personaliseren. Het geeft u een enorme meerwaarde zowel op organisatorisch, administratief of commercieel vlak.

Benieuwd hoe dit in de praktijk kan?

 

Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.