Print Friendly and PDF
12/2020

Duidelijke symbolen voor een efficiënte planning

Duidelijke symbolen voor een efficiënte planning

Een duidelijke planning komt zowel de efficiëntie als de rentabiliteit van je schrijnwerkerij ten goede. De kunst van een overzichtelijke planningzit voor een belangrijk deel in het gebruik van duidelijke en voor iedereen onmiddellijk herkenbare symbolen.

Gebruik symbolen:

Deze symbolen moeten in een oogopslag de status van het dossier weergeven en aantonen wie welke actie moet ondernemen. Elke mogelijke status van een taak wordt weergegeven door o.a. deze symbolen:

 Het liggend streepje.

Taak is niet van toepassing voor dit dossier en heeft geen belang voor de status en de voortgang van dit project. Een taak die dus niet nodig is wordt aangeduid met dit symbool.
Voorbeeld: het opmaken van een voorschotfactuur. Het gele gevaren bordje

 Het gele gevaren bordje

Taak moet nog uitgevoerd worden maar niet onmiddellijk, er is nog tijd voor.
Voorbeeld: het opmaken van een eindfactuur.

 Het rode kruisje

Taak die nodig is, die al over tijd is en waar dus dringend een actie moet voor gebeuren. Deze icoon geeft aan dat de taak op het actieve takenlijstje van de verantwoordelijke persoon staat.
Voorbeeld: een bestelling waarvan de verwachte levertermijn langer is dan de tijd tot de plaatsing op de werf of een voorschotfactuur die te lang onbetaald blijft.

 Het handje met rood kruisje

Taak is uitgevoerd, maar er is nog geen bevestiging en dus afwachten.
Voorbeeld: er is nog geen bevestiging van de leverancier voor een bestelling of een aanvraag voor reservatie.

 Het handje met groen vinkje

Taak is uitgevoerd of bevestigd en alles is op schema en dus wachten op levering of afwerking.
Voorbeeld: de leverancier heeft de bestelling of aanvraag voor reservatie bevestigd en er zal tijdig geleverd worden. Er is echter nog niet geleverd of afgewerkt.

 Het groene vinkje

Taak is volledig afgewerkt binnen de verwachte tijd. Alles is in orde, geen zorgen, deze taak is klaar waardoor het dossier verder uitgevoerd kan worden.


Plannen is een interactief proces

De status van elke taak wordt door een goed planningspakket ogenblikkelijk aangepast en er wordt getoond wat er verandert in de planning, in een orderbevestiging of in de leveringen.

Verschuiven in een planning en simulaties maken in de stijl van: wat als we deze twee projecten omwisselen, geeft onmiddellijk en duidelijk een verandering van de toestand van een taak. Zo wordt, bijvoorbeeld, "afwachten en zien, het is bevestigd"             aangepast naar "dit is een probleem, actie vereist" .

Conclusie

Een overzichtelijke en een snel herkenbare situatie is een "must" voor een efficiënte planning. Het gebruik van duidelijke symbolen is een belangrijk hulpmiddel. Zo wordt de uitdagende job van een planner sterk ondersteund door een degelijk planningspakket.

Benieuwd hoe dit in praktijk kan...

Contacteer ons vrijblijvend voor meer info

 

Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.