Print Friendly and PDF
07/2019

Efficiënt omgaan met kleinere orders....werk in batches

Om een productieproces efficiënt te laten verlopen heb je liefst grote aantallen van gelijkaardige producten. De werkelijkheid is dikwijls heel anders. Een klant bestelt soms één of enkele ramen en dan nog dikwijls van verschillende types en afmetingen.

Groeperen in batches

Deze bestellingen zo maar in productie steken is niet erg efficiënt. Er zijn niet alleen de insteltijden, er is ook nog het zaagverlies. Daarom kan je best gaan werken met batches.

Een batch is een samenstelling van een aantal stuks en/of types die vlotter door een productieproces gaan. De keuze om batches samen te stellen kan gebaseerd zijn op aantallen, kleuren of types, of een combinatie daarvan.

Produceren in batches

Het samenstellen van een optimale batch kan dus gebeuren op basis van verschillende criteria:

 • Aantallen
  • De grote van de karren om werkstukken in te leggen: dat vergemakkelijkt het transport over de werkvloer.
  • De productiecapaciteit van één dag: dat geeft meer duidelijkheid over de planning.
 • Kleur 
  • Bij kunststof of aluminium zorgt het samennemen van zoveel mogelijk stuks van dezelfde kleur in één batch, voor een betere verzaging met minder reststukken en afval. 
  • Voor houten ramen en deuren is het drenken en lakken in éénzelfde kleur in batches een belangrijk efficiëntievoordeel.
 • Type product
  • Het samennemen van gelijkaardige types houten ramen en deuren is handig. Alle schuiframen, gewone draairamen, deuren en 'specials' - zoals luiken of poorten - worden gegroepeerd. Daardoor kan je het aantal omstellingen van de machines beperken.

Organiseren in batches

Met goede software kan je al deze mogelijkheden in je voordeel benutten. Je sorteert de projecten en je selecteert tot je een mooie batch kan samenstellen.

Vervolgens open je deze projecten in je calculatiesoftware en laat je werkbonnen en machinebestanden genereren. De nummering kan gekozen worden volgens de batch of toch gewoon per project, beide zijn mogelijk.

Aan het einde van de productie sorteer je terug per project, klaar voor de logistiek.

Benieuwd hoe dit in praktijk kan...

 

Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.