Print Friendly and PDF
02/2015

Nacalculatie: Registratie van werktijden

Zoals in de vorige tipbrief aangekondigd, volgt nu deel 2 van de nacalculatie.

Een goede tijdsregistratie gekoppeld aan je operationele planning helpt je snel op weg om ook de juiste verdeling te maken.

Hier volgen alvast enkele praktische tips:

Tip 1: Wijs alle directe- en niet directe uren toe

De werktijden op de werf zijn makkelijker toe te wijzen dan de uren van de administratie. In een nacalculatie worden tijden omgezet naar een kost door te vermenigvuldigen met de prijs per uur.

  1. Het aantal toewijsbare uren procentueel verhogen met de niet toewijsbare uren.
  2. Eenvoudiger: de kost per uur verhogen met de kost van de niet toewijsbare uren op basis van de reëleloonkost.

Tip 2: Verdeel de verkoopbare- en niet verkoopbare uren

Als je alle uren van productiemedewerkers en montageploegen als verkoopbaar beschouwd, dan weet je dat je alle uren van verkoopmedewerkers en administratie (niet-verkoopbare) moet verdelen over de verkoopbare.

Tip 3: Registreer

Toewijsbaar of niet, verkoopbaar of niet, je moet in ieder geval registreren waar je tijden aan besteed worden.

Als een plaatsingsploeg van 2 medewerkers voor een hele dag vertrekt naar een werf dan kan je makkelijk de uren registreren van dat project. Als er in een werkplaats door meerdere medewerkers aan verschillende orders door elkaar gewerkt wordt, dan is de registratie al stukken moeilijker.

Tip 4: Rapporteer

Vrijwillige rapporteringen:

  • Invullen van een werkfiche: het laten invullen van een werkfiche door je medewerkers aan welke projecten ze hebben gewerkt en hoelang het duurde. Op deze manier wordt ook de "verloren" tijd netjes verdeeld over de projecten.
  • Scannen van een werkfiche: telkens een medewerker aan een andere taak begint scant hij de werkfiche. Ook hier wordt de "verloren" tijd toegewezen aan het project waar men-"niet"-mee bezig was.

Onvermijdelijke rapporteringen:

  • "Track & Trace": het werken met machines die vanuit de werkvoorbereiding worden aangestuurd of de GPS-informatie in een vrachtwagen.

Tip 5: Automatiseer

De werkplaats kan uitgerust worden met aanraakschermen waarop de verschillende taken staan die uitgevoerd moeten worden. De volgorde of de prioriteit kan je vanop het bureel bepalen. Telkens een taak gedaan is moet de werknemer zich melden om zijn volgende opdracht te kennen. Als een taak langer duurt dan voorzien dan kan je automatisch een melding krijgen over het mogelijk probleem. Waar je anders moet wachten tot het einde van de dag kan je zo sneller ingrijpen om de voorziene planning toch te halen.

Welke registratie het meest betrouwbaar is, hangt natuurlijk sterk af van je activiteiten. Praat erover met experten om het beste advies te krijgen.

U wil hier meer over weten?

 

Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.